Життя суспільства можна визнати нормальним за наявності розвинутої соціальної структури і дійових внутрішніх взаємозв’язків, структуризованої ієрархічної духовності — від звичаїв та нормативної етики до вищих ступенів релігійних переживань та філософських рефлексій і, зрештою, при усвідомленні народом себе як певної історичної макроособистості. Останнє є найважливішим. Як людина, втративши пам’ять, втрачає саму себе і перетворюється на субстрат, сирий матеріал для чужої творчості, так і нація, втративши самосвідомість, котра базується на історичній нам’яті, перетворюється на сировину, робочу силу, а в разі необхідності — і на гарматне м’ясо.

Тож основною метою гуманітарної політики Української держави має стати створення належних умов для формування повноцінної особистості, а через неї — формування повноцінної, повнокровної нації. Це можливе не тільки через політичні та економічні реформи, але й через відновлення й модернізацію соціокультурного середовища суспільства. Тобто виникає нагальна необхідність формування цілісної системи ціннісних орієнтирів суспільства, концептуальним ядром якої має стати власна державна національна ідея. По суті, йдеться про відповідну ідеологію, за допомогою якої можна було б формувати нові структури свідомості, нову ментальність нації в її національно-культурній єдності. При цьому, ясна річ, слід виходити із самобутності України, на яку звертав увагу один із провідних українських етнопсихологів XX століття Володимир Янів: “... наша межовість у майбутньому може статися для нас нашою силою, так як поки що вона є нашою слабістю. Вона може статися основою нашої неповторної оригінальності і нашого післанництва” (В.Янів, “Нариси до історії української етнопсихології”, Мюнхен, 1993), маючи на увазі те, що хоч Україна психологічно є складовою частиною Заходу, у менталітеті її народу виразно відбилися межовість, перехід, що виявляється як у беззаперечній європейській тузі за гармонією, так і в переважанні почувань, прикметних для Сходу.

Майбутнє, що його прозирав крізь час далекоглядний науковець, настало: це наше сьогодення. Переломне, важке, кризове, але благодатне для тих, хто хоче й здатний використати свої знання і досвід для розбудови на державницькому фундаменті суспільства вільної особистості.

Саме про деякі підходи до вироблення національно-культурної ідеї, національно-культурної ідентичності українського суспільства, ієрархію вартостей і ведуть діалог академік, директор Інституту літератури НАН України, народний депутат України Микола Жулинський та журналіст, магістр філософії Людмила Тарнашинська.

Микола ЖУЛИНСЬКИЙ
ЧИ СТАНЕ НАША МЕЖОВІСТЬ НАШОЮ СИЛОЮ?

— Миколо Григоровичу, одразу мушу застерегти, що тема нашої сьогоднішньої розмови як зваблива, так і підступна водночас. Зваблива своєю актуальністю та неуникністю, нерозробленістю та перспективністю. А підступна з тієї ж таки нашої симптоматичної традиційної причини. Зараз звідусіль чується стільки зітхань про відсутність національної ідеї та загибель культури, стільки емоційно-ритуальних заклинань про необхідність концепції державної культурної політики та входження української культури у світовий контекст, що мимоволі закрадається побоювання, а чи не виявиться й тут, за словами Миколи Костомарова, українська схильність потопати у мріях і віддалятися від дійсності в оте словесне повноводдя й суцільні заклики до дії на рівні інтелігенції і нерозуміння цієї потреби на рівні державному, та й повчальна наша історія теж дають підстави для такого тривожного відчуття.

Але ж, як істинні українці, ми будемо таки оптимістами: від усвідомлення необхідності врешті-решт прийдемо до практичних напрацювань, а відтак — і до узагальнень. Та й зараз слід віддати належне окремим ентузіастам, котрі таки вже мають деякі уявлення й деякі напрацювання з цієї проблематики. От хоч би й Ви, Миколо Григоровичу, бо ж, наскільки мені відомо, ці теми Ви почали розробляти ще в ранзі Державного радника України з питань гуманітарної політики, згодом — віце-прем’єр-міністра України з питань гуманітарної політики, а зараз, очевидно, вони Вас цікавлять не тільки як члена Комісії Верховної Ради з питань культури та духовного відродження, але й як науковця, котрий від літературознавчих розвідок органічно прийшов до ширших спроб на ниві національно-культурної проблематики, що виступає на одне з чільних місць в умовах формування нового політичного устрою України. Але дозволю собі ще одне застереження: у нашій розмові послуговуватися не тими спірними уявленнями, яким — соціалістичним чи капіталістичним — має бути українське суспільство, а засадничо виходити з того, що це має бути суспільство вільної людини, побудоване на демократичних та правових підвалинах.

— Справді, мене ще тоді, в 1992 році, захопила можливість розробити концептуальні принципи й методологічні засади гуманітарної політики для молодої Української держави — власне те, на чому має базуватись розвиток нашого суспільства. Як виявилось, починати треба було мало не від нуля: відшукати якісь подібні програми чи наукові розробки з досвіду інших країн, принаймні, не вдалося. Але поштовхом для осмислення цієї проблематики стала праця лауреата Нобелівської премії Фрідріха Хайєка “Суспільство вільних”, зокрема, епілоґ “Три джерела гуманітарних цінностей”. Його проста думка, що “...будь-який прогрес повинен ґрунтуватися на традиції”, давала можливість включити в систему нових ціннісних орієнтацій суспільства культурні, духовні традиції. Адже побудова демократичної правової держави немислима без культури, культура ж, у свою чергу, ефективно стимулює розвиток економіки.

Годі доводити, що для України демократія — пекуча необхідність, оскільки тільки вона забезпечує мирний характер суспільно-політичних змін, дотримання прав людини. Закріпити ж молоді пагони демократії можна лише розвитком демократичної культури в суспільстві, формуванням таких переконань, в основі яких — усвідомлення необхідності, розумного вибору, готовність до досягнення компромісу в ім’я спільної мети. Я часто згадую визначення демократії, яке дав польський католицький філософ Стефан Вільканович: “Демократія — це не лише метод здійснення влади з допомогою парламентських закладів, але й певний тип культури, який охоплює суспільні установки, систему, цінності, звичаї і закони”. Отже, не тільки закони, ідеологічні установки, але й цінності, звичаї, а це вже закорінено в тій традиції, яку має на увазі Хайєк.

Але хіба можна розраховувати на вироблення демократичної культури в нашому суспільстві, якщо у свідомості, чи, сказати б точніше, у підсвідомості людей усталився десятиліттями цілеспрямовано формований і вміло впроваджуваний державним механізмом цілий комплекс політичних стереотипів та ідеологічних установок? Ситуація ускладнюється тим, що на суспільство ще не “працюють” ефективно національні базові цінності, які виробляли протягом віків традиційні системи світосприйняття, не задіяний ще величезний внутрішній потенціал української культури. Планомірно здійснювана люмпенізація масової свідомості, насаджувані архетипи...

— І цей механізм ще треба ретельно простежити!..

— ... тотальна міфолоґізація й некритичність мислення, прищеплення та культивування страху, який, за словами Гайдеґґера, єднає людей, перетворює їх у масу, знеособлюючи, розчиняючи у ній індивіда, — вся ця тяжка спадщина недалекого минулого дає підстави для усвідомлення того, що переорієнтація суспільства, вироблення нової ієрархії вартостей на іншому, новому етапі розвитку суспільства — це важкий і тривалий процес.

— Хочу нагадати Вам рядки Ліни Костенко з її поеми “Циганська муза”:

Але ж, але ж, але ж... Народ не вибирають.

І сам ти — тільки брунька на його гіллі.

Для нього і живуть, за нього і вмирають,

Ох, не тому, що він — найкращий на землі!

Тобто мусимо сприймати свій народ таким, яким він є, хай і люмпенізованим, зневіреним — таким витворила його комуністична система, заклавши на генетичному вже рівні і той гайдеггерівський страх, який Ви згадали, і культивовану віками рабську психологію, і готовність бездумно сприймати всілякі ідеологічні кліше...

Мені здається, що для створення отого соціокультурного середовища, яке Ви маєте на увазі, та й взагалі для формування та розвитку національно-культурної ідеї, а якщо говорити ширше — то й ідеології, треба не тільки задіяти базові культурні цінності, йти від культурної традиції, але й активно включати ґео- та етнопсихологічні чинники. Українська етнопсихологія, що має в своєму набутку цікаві праці Миколи Костомарова, Івана Нечуя-Левицького, Миколи Шлемкевича, Олександра Кульчицького, Юрія Липи, Дмитра Донцова, Володимира Яніва та інших авторів, якраз і повинна знайти практичне застосування у виробленні державного підходу до гуманітарної політики загалом і до національно-культурної проблематики зокрема. Наші ж соціологія, психологія, надто у їх виразно національному переломленні, перебувають ще в ембріональному стані. Але як можна говорити про переорієнтацію суспільства, не враховуючи ні специфіки української культурної традиції в її широкому значенні, ні типових українських етичних вартостей, ні особливостей характеротворення людини.

— Ви, пані Людмило, маєте рацію. В тому-то й повинен полягати концептуальний підхід до ідеї національно-культурного самовизначення української нації в умовах формування нового політичного устрою України — справді, не будемо, забігаючи вперед, означувати його якимись усталеними термінами, — що виходити слід із особливостей національного характеру, менталітету, але враховувати й деформації у людській свідомості, до яких спричинилися десятиліття тоталітаризму.

Але головне — я особливо підкреслюю це — формування духовного фундаменту нашої держави слід здійснювати на правовій основі, на забезпеченні правових інтересів особи. Я вже, здається, десь цитував слова нашого земляка, видатного ученого в галузі права Бориса Кістяківського, котрий обстоював ідеал правової особи: “Право тільки там, де є свобода особи”. Тільки забезпечивши правові умови для самовитворення індивідуальності, становлення суверенності мислення, органічного відчуття свободи, можемо сподіватися на формування національної свідомості як необхідного чинника самоорганізації індивіда через систему національних базових цінностей, через (і завдяки) розвиток культури, створення необхідних інституційних можливостей реагування на світові культурні цінності та запити нашого сучасника. А оскільки таких передумов ще не створено, ми й маємо несформовану націю, а сам процес творення держави, відповідно, ускладнений.

Тобто, якою є наша реальність? Суспільні відносини не розвинуті, немає самої системи цих відносин. Не введені інституції громадянського суспільства, перервана (і чи була вона?) традиція демократичного мислення, де ще ті ринкові відносини?!

Але ж зміна умонастроїв, переформування суспільної свідомості головне на сьогодні. Не погляд назад — у такому разі суспільство може застигнути соляним стовпом, який обов’язково впаде під роз’їдаючим дощем нових ідей, що їх повсякчасно продукує цивілізація. Та це була б велика трагедія для України. І є ж прагнення перебороти свою ідеологічну одномірність. Залишається тільки творити основу для цього “переборення”.

А чи осмислені культурні базові цінності? А тим часом культурна національна традиція повинна відігравати чи не основну роль у формуванні національної ідеї, нової суспільної солідарності. Особливо хочу звернути увагу на останнє — суспільну солідарність — проблему, архіважливу для українського суспільства, без якої взагалі неможливий його розвиток на засадах демократії. І саме довкола національної ідеї може солідаризуватися наше суспільство...

— ... розмежоване ідеологічно, розшароване матеріально, розшарпане психологічно. Отут-то мені й бачиться одразу декілька проблем. Перша: крізь усю нашу рабську психологію парадоксальним чином проростає якась дивна туга за анархізмом, що виявляється якимось, сказати б, інерційним непошануванням інститутів влади. Згадаймо тичининське (хоча й стосувалось воно далеко не демократичного періоду нашої країни): “Паліть універсали, топчіть декрети, проклинайте закони й канцелярський сказ — воля! єдиний хай буде наказ!”. Але ж хто не почувається часточкою своєї держави, той не може мислити по-державному категоріями цілості та спільності й, відповідно, свідомо розбудовувати цю державу. Друга — зі сфери тієї ж етнопсихології, яку можна було б означити крилатою фразою: “Де два українці, там три гетьмани” або ж словами Яніва про те, що “ми до підвищення власної вартости не змагаємо шляхом впертого виявлення себе, але знижуванням вартости інших, знецінюванням їхньої вартости досягнень праці”. І третя, на яку також вказує цей дослідник: “Не підношення себе догори, але стягання інших вниз стає характеристичною недугою, і це призводить фальшивого розуміння рівности, яка в нас розуміється не як рівність старту, але як рівність осягів, чого ніде в світі нема й бути не може”.

Як, попри всі ці симптоми нашої хронічної національної недуги, якою серйозно уражений наш менталітет, досягти нам отієї об’єднавчої солідарності?

— Якщо ми уникнемо спокуси замінити розвінчану більшовицьку ідеологію “рівності бідних” державною ідеологією, ідеологією національною, але директивною, “спущеною згори”, а подбаємо, щоб вона оволоділа умами людей на рівні усвідомлення, якщо ми не допустимо домінанти цієї національної ідеї над правами людини, загальнолюдськими цінностями, а забезпечимо пріоритет прав і свобод особистості, тоді, я переконаний, консолідація довкола ідеї державотворення (та це уже й зараз засвідчують статистичні дані) і сформує у громадян почуття національної гідності та патріотизму. Почуття, яке ставало рушійною силою суспільного прогресу в багатьох народів світу. Хоча, можливо, аби не відлякувати людей ідеологізацією суспільства, краще таки говорити не про ідеологію, а про національну ідею, яка могла би об’єднувати всіх, незалежно від національності, хто живе в Україні і сприймає її державні інтереси. Сильна, демократична, правова, незалежна Україна — ось ідеал для всіх соціальних груп, етносів, партій, громадських організацій, конфесій. Саме він є об’єктивним виразником волі українського народу і тих національних меншин, які пов’язали з ним свою долю.

Головна опора в цьому процесі формування нової, державницької свідомості нації лягає на мову, культуру. Особливо хочу наголосити: оскільки наше суспільство знаходиться нині на особливому, історично визначальному етапі свого розвитку, то нові соціально-економічні та етнокультурні фактори повинні забезпечувати розвиток значно вищого, ніж це було досі, рівня мовної спільності. Адже мова повсякчас пристосовується до суспільного устрою і розвитку, функції її соціальне обумовлені.

— Але ж ми-то знаємо, як офіційна ідеологія “прямує” до мас... Ми ще досі відчуваємо на собі всі оті механізми “обробки” нашої свідомості і це наше посттоталітарне відчуття внутрішньої несвободи беззастережне свідчення їхньої ефективності.

— Так, створюються, формуються ідейні та соціально-психологічні, науково виважені установки, з їх допомогою “вводяться” у свідомість мас певні ідейні кліше, постулати, міфолоґеми — у формах, максимально наближених до культурного рівня народу. Звичайно, вони мають бути цілком прогнозовані, а значить, враховувати і ті моменти нашої обтяженої історичними реаліями, до того ж деформованої тоталітаризмом ментальності, на які Ви, зокрема, й звертаєте увагу.

— Стривайте, стривайте, Миколо Григоровичу, тут звучить щось до болю знайоме... Ясна річ, у такі переломні історичні моменти виявляється подвійний духовний вплив “аристократів духу” (цим висловом датського письменника і філософа Хенріка Стеффенса означимо людей високого інтелектуального рівня, котрі й служать детонатором суспільних змін): з одного боку, вони ведуть активну критику, розсіюючи існуючі суспільні ілюзії та розвіюючи дискредитовані, а то й просто віджилі міфи, а з другого — знову ж таки продукують міфи й ідеології сучасного суспільства. Яскравим прикладом такої закономірності і є Карл Маркс, найбільш руйнівний мислитель і водночас основоположник найбільшого міфу. Тож чи не здається Вам, що нині й ми, наче той маятник, хитнулися від критики недавно пануючих міфів до продукування нових, хоч би й “працювали” вони на національну ідею. Ясна річ, ідеться не про тотальну доктрину чи якусь “замкнуту” моноідеологію, котра вимагає безоглядної віри та абсолютної сліпої відданості, а про принципово нову, відкриту для критики та інновацій динамічну й діалектичну за своєю природою державницьку національну ідею. Але ж Вам цілком слушно можуть закинути оте достопам’ятне маніпулювання суспільною свідомістю, яке й знеособлює людину, перетворює народ на безлику слухняну масу...

— Однак, пані Людмило, треба мати на увазі те, що та деструктивність духовної еліти була спрямована на поступ, на розвиток і, зрештою, мала конструктивне начало...

— ... за окремими винятками, чи то пак, “вивихами” історії...

— ...хоч механізми її впливу на суспільство, по суті, залишалися такими ж. “Досі цивілізації завжди створювалися й спрямовувалися у своєму розвитку невеликими Групами інтелектуальної аристократії, а не юрбами. юрби є сильними лише у руйнуванні” — підкреслював французький філософ Лебон. А щодо маніпулювання свідомістю... Я веду мову лише про організацію свідомості певного класу, соціальної групи, якщо хочете — то й регіону. На моє переконання, національна ідея, на якій і базується державна ідеологія, має виступати своєрідним регулятором в організації знання та лінії поведінки. І її треба серйозно розробляти, творити з неї науково обґрунтований культурний міф. Але це — тільки механізм, розрахований на здатність людської свідомості насамперед сприймати клішовані поняття. До того ж міф аж ніяк не повинен перетворитися у єдиний засіб організації індивідуальної свідомості та колективної поведінки — потрібна ціла система комплексних заходів із урахуванням усіх соціально-психологічних, етнічних та інших моментів...

— І, мабуть, із запобіжними важелями, якими можуть бути лише справді демократичні, правові гарантії...

— Так, бо за умови перетворення національної ідеї у своєрідну ідеологему, та ще й за сприйняття народом як директивної, — це справді небезпечно. Бо ж громадяни колишнього СРСР, за визначенням Вітторіо Страді, й без того уражені “тотальним ідеологічним наркозом”.

— Інша річ, яким змістом наповнити ту ідею, яку внутрішню пружину закласти в неї.

— Авжеж, бо суспільство без внутрішньої гармонії, як правило, конфліктне, воно перманентно перебуває на грані вибуху. І я поділяю думку Володимира Черняка стосовно того, що національна ідея “інтегрує і гармонізує життєдіяльність населення певного ландшафтно-кліматичного простору і дає спільну орієнтацію на майбутнє”, що “національна ідея є ідеєю консолідації та інтеграції окремих етносів, що живуть в Україні, при збереженні їх національної своєрідності та неповторності”.

Національна ідея — це концентрація національної свідомості. “Оживлення”, введення в систему ціннісних орієнтацій суспільства норм і цінностей культури — за цієї умови відбувається самоідентифікація нації, цивілізаційне інтегрування в певну культурну та політичну єдність та цілість. Перший етап — це пробудження і піднесення національної самосвідомості (народні звичаї, традиції, мова, базові культурні цінності загалом). Йде відтворення основ буття нації чи їх формування через самоусвідомлення. Другий — вироблення механізмів реалізації системи інституцій громадянського суспільства. Але пріоритет маємо віддати в цьому процесі не державі, не висувати на перший план суто соціальних чинників, а формуванню громадянського суспільства, аби не перетворитися в націонал-соціалістичну форму. Тобто, виробити такі механізми, які передбачають, з одного боку, пріоритет особистості, а з другого — повагу з боку цієї особистості до владних інституцій та структур — це аби не звучали згадані Вами тичининські слова у новому соціально-політичному контексті.

— Миколо Григоровичу, все це звучить аргументовано й переконливо, але, здається, не зовсім конкретно. На мою думку, ця національна ідея має ще й ставити якусь, скажемо так, національну мету, яка і могла би мобілізувати зусилля людей, об’єднати й організувати їх. Якщо, наприклад, американці будували суспільство “загального благоденства”, а японці вперто й послідовно йшли до технологічної революції, то ми, очевидно, маємо здавати собі звіт, що наші палкі бажання і навіть найпотужніші інтелектуальні зусилля за нашої технічної відсталості та поруйнованості виробничої інфраструктури не спроможні вивести Україну за короткий час у ряд економічних лідерів. У чому ж тоді наша межовість може стати нашою силою, як то раніше вона була нашою слабістю? В чому може виявитись та “неповторна оригінальність і наше післанництво”, на які вказував Володимир Янів? У “надрах” свідомості нашої інтелігенції визріває думка, що Україна “може і повинна стати наддержавою в культурному відношенні за умови, якщо таке надзавдання буде свідомо піднесене в ранґ національної мети. Йдучи цим шляхом, Україна розвиватиметься згідно зі своєю природою, в річищі національної традиції та злагоді з тими цінностями, вартість яких загальнолюдська. Будь-який інший шлях надовго, можливо, назавжди закріпить за Україною чин другорядності у європейському і світовому контексті” — відсилаю Вас до статті Ігоря Кравченка “В Україні відкрити Україну. Культура як національна мета” (“ЛУ”, 12 січня 1995 р.).

Звичайно, прикро жити з усвідомленням, що ти як громадянин своєї молодої держави приречений надовго залишатися з печаттю другорядності, та й, можливо, ці прогнози є трохи поспішливими та песимістичними. Але та ідея культури як національної мети є вельми привабливою. Хіба що терміном “наддержави”, хоч би й у “культурному відношенні”, я би послуговувалася обережніше, чи то пак, коректніше, аби не акцентувати на янівському “післанництві” яко месіанстві, а радше б наголошувала на нашій “межовій” оригінальності, духовній самобутності. Але той же Ігор Кравченко, чиї слова я щойно запитувала, констатує, що теоретичної моделі української культури національна традиція не дає.

— І має рацію. Але така модель доконче потрібна. Адже національно-культурна ідея тісно пов’язана з проблемою культурної ідентичності українського суспільства, а культурна національна традиція безпосередньо впливає на формування нової суспільної солідарності, про яку ми й вели мову. Треба мати на увазі, що кожна культура формує свій особливий культурний соціум, свою форму соціально-культурного спілкування. Недаремно ж комуністична система так цілеспрямовано проводила жорстоку репресивну селекцію духовно-інтелектуальних сил України, руйнувала людину шляхом витончених деформацій норм та ідеалів національної культури, в результаті чого й було перервано духовну традицію народу. Тепер же для того, щоб визріли умови для його національної та духовної самоідентифікації, необхідно провести комплекс цілеспрямованих державних заходів до створення повноцінного соціокультурного середовища, передусім для еволюційного вростання у європейську цивілізацію.

Зважте на те, що ми не можемо динамічно й своєчасно реагувати на культурні імпульси, які надходять спорадично, оскільки не маємо діючої системи сприйняття цих імпульсів і механізму творчої їх реалізації. До того ж, у нас не розвинена національна система комунікацій, тож ми не спроможні й транслювати наші духовні цінності світові. Отже, про якусь наддержаву, хоч би й у цьому контексті, говорити зарано. А от культурологічне завдання ставити перед собою можемо, очевидно, таки підносячи його в ранґ національної мети — хоча я би, звичайно, ставив питання ширше. Концепція національної культури як духовної цілості, називаймо її поки що так — необхідна нам ще й тому, щоб не відкривати уже відкритого, відновити структурну єдність усіх розірваних, насильницьки роз’єднаних компонентів культури.

— Очевидно, ще й простежити закони, за якими культура розвивається, враховуючи те, що це поняття модифікується в часі й просторі, оскільки є не результатом певного процесу, а самим цим процесом... Але, можливо, на певних етапах модифікується не так швидко, як нам би хотілося — маю на увазі надто повільне вивільнення культури від щупальців тоталітарного мислення...

— Це ще й результат того, що нам у спадок залишилася маргіналізована людина — роздвоєна між двома культурами, врешті-решт — між двома ідеологізованими культурними орієнтаціями, атрофованим почуттям приналежності до мовно-етнічної спільності, духовної пов’язаності з долею свого народу, його історичною спадщиною. По суті, наш сучасник опинився у межовій культурній ситуації — не тій, звичайно, яка має працювати на нашу силу. А якщо зважати ще й на активну трансплантацію чужорідної, як правило, американізованої культури, що не зустрічає належного опору у зв’язку з несформованістю духовної незалежності національної культури, то можна уявити, яке складне завдання постає перед нами.

— Можливо, саме тут і був би плідним отой етнопсихологічний підхід, про який я вже згадувала. Включити в систему соціально-культурного спілкування специфічні національно-психологічні чинники — звичайно, найбільш конструктивні, такі, що здатні розвивати в людині її творче, будівниче начало, спонукати до пошуку, до дії, а тоді вже на цьому ґрунті, із зміною свідомості, ціннісних орієнтирів і будувати нову ієрархію вартостей на різних щаблях національного самоусвідомлення та культурного процесу. Чому б, скажімо, не задіяти отой наш специфічний національний індивідуалізм, що випливає з бажання самовияву, самореалізації?

— Так, тут ще має бути розвиненою культура індивідуальної свободи, моралі й відповідальності, необхідне витворення умов для внутрішньоособистісних, персоналістичних мотивацій. Можливо, якраз варто робити ставку на таку рису культурно-історичного типу свідомості, як “пафос самоствердження особи”, через культуру. Мене такий підхід уже цікавив, думки, співзвучні моїм, знаходив у Я.Бухгарта, Й.Хейзінги, М.Бахтіна, ОЛосєва... На цьому фунті можна напрацьовувати підвалини національної ідеї. А ще основою єднання ідеальної духовної спільності — можуть стати релігія, а також філософія — певна “культурна форма” (Е.Туссерль).

— Звичайно, з погляду соціального оптимізму можемо й далі розтікатися мислію по древу... Але якщо припустити, що держава, її інституції, інтелектуальна еліта, перейняті економічними проблемами, не спроможуться виробити отієї консолідуючої національно-культурної ідеї, то чи не стоятиме перед нами альтернатива повернення до якогось нового варіанту тоталітаризму, який, за Джеймсом Мейсом, завжди приходить як спокуса, до ідеї чергової, звичайно, модифікованої доктринізації суспільства? Адже ці ідеї можуть зійтися на сприятливому фунті існування старої структури управління, приматі державної економіки, деформованій психології...

— Є, ще є можливість повернення до тоталітаризму в нових формах старої комуністичної ідеології. Це страшно. Але, на жаль, це реально, бо збережеш “матриці” у свідомості і суспільних настроях. І це особливо небезпечно за відсутності ідей та цінностей, які могли б політично консолідувати й соціально-психологічно інтегрувати суспільство. У такому разі з’являється ностальгія масової свідомості за будь-якою ідеологією, а за некритичності, інертності мислення — готовність піти за лідером-популістом чи критиканом. Оцей феномен “авторитарної особи” — спадщина від недалекого минулого — ще висить над нами зловісною тінню... І це — вагомий аргумент, що ми таки не повинні, як Ви справедливо застерігали на початку нашої розмови, ніяк не повинні потопати у мріях і віддалятися від дійсності...

— Тим більше, що майбутнє здатне жорстоко помщатися, що вже не раз засвідчувала історія. Тож дай нам. Боже, мудрості й далекоглядної розважливості.

Розмову вела Людмила ТАРНАШИНСЬКА
Березень, 1995 р.