Ми з Україною

28.02.2024

23 лютого українська громада південно-західної Флориди масово вийшла на головну дорогу міста Норт Порт, щоб продемонструвати свою підтримку народові України в його хоробрій боротьбі з Росією за цілість своєї держави. Про організацію демонстрації було обговорено управою Громадського Комітету і олошено по всіх церквах членам і друзями громади. Інформацію про запланований захід розіслано до місцевих часописів і мас-медій. Також до місцевих часописів було подано платне оголошення про демонстрацію 23 лютого та «Молебень за Україну» («Pray for Ukraine») 24 лютого.

У церкві Входу в Храм Пресвятої Богородиці (св. Марії) 24 лютого відбулася міжконфесійна «Молитва за Україну» до участи в якій було запрошено священників і пасторів різних релігійних конфесій. Урочистий молебень відправив отець Дмитро Касіян, настоятель Храму св. Марії, за участю о. Олега Сацюка, настоятеля православної громади св. Андрія. Після молебня отці та пастори мали молитву при вівтарі.

Всі присутні в церкві були запрошені до церковної залі на коротку програму та каву і солодке. Отець Дмитро привітав гостей і подякував за їм підтримку Україні та українців у цей тяжкий час боротьби з Росією. Він запросив пастора Якова Кулакевича від Першої Слов’янської Пятидесятницької Церкви виконати пісню-молитву «Помолюся тихо», яку написав на початку війни. Щирі слова пісні-молитви дуже вразили слухачів. Пісню «To Dream the Impossible Dream» з глибоким почуттям виконав др. Юрій Шевчук, диригент при церкві св. Марії.

Голова Комітету з відзначення другої річниці початку широкомасштабної війни Росії проти України Іванна Олесницька подякувала управі Громадського Комітету південно-західньої Флориди за невтомну працю для успіху демонстрації 23 лютого та Молебня 24 лютого. Вона запросила голову 56 віділу Союзу Українок Америки Іню Танстол до слова, оскільки велику частину праці в організації заходу та його реклямі виконували членкині СУА. Др. Танстол підкреслила, що дуже важливо телефонувати і зустрічатися зі своїми конгресменами і сенаторами та переконувати їх голосувати за продовження підтримки Україні в цей скрутний час.

Успішне відзначення заходу завдячується Громадському Комітету, членами якого є Союз Українок Америки (56 відділ – голова Іня Танстол); Ukrainian American Club (голова Дарія Томашоска); Українсько-Американські Ветерани (Пост 40 – командир Ігор Гронь); Товариство Української Мови ім. Т. Шевченка (голова Віра Боднарук); Український Релігійний і Культурний Осередок ім. св. Андрія (голова Віктор Лісничий); та душпастирям українських церков.

Віра БОДНАРУК,
Голова Громадського Комітету

27 лютого 2024 року
Норт Порт, Флорида (США)

Залучені світлини Д. Томашоскої, Х. Шелдон і Ю. Шевчука


Летючка про Демонстрацію і Молебень


Збірка на демонстрацію

Організатори демонстрації. Дарія Томашоска (зліва), Віра Боднарук та Нуся Мацілинська

Група новоприбулих з України

Міжконфесійна «Молитва за Україну»

Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні